www.drvar.com
Početna Recepti s medom Vrste meda Priznanja Pčelinjak Kontakt


Saznajte više o vrstama meda >>Jesenska pita od jabuka
(U jesenje doba jabuka ima na svakom koraku, med prodajemo mi!)
SASTOJCI ZA TIJESTO:

15 dkg margarina
1 jaje
20 dkg šećera
30 dkg meda
75 dkg brašna
6 žlica mlijeka
1 prašak za pecivo

            SASTOJCI NADJEVA:

1,5 kg naribanih jabuka
20 dkg šećera
5 dkg krušnih mrvica
1 vanili šećer
2 čajne žličice cimeta
2 velike žlice meda
Priprema:
U posudu stavimo brašno (pola oštro pola glatko) dodamo prašak za pecivo i dobro promiješamo. Istovremeno dodamo margarin , šećer, jaje, mlijeko i med. Sve zajedno dobro izmjesimo u glatku ne pretvrdu kuglu (po potrebi dodajemo još koju žlicu mlijeka). Dobivenu kuglu mokrim rukama zagladimo i podijelimo na 2 jednaka dijela. Stavimo ih na pobrašnjenu podlogu, pokrijemo mokrom krpom i ostavimo na sobnoj temperaturi stajati oko 2 sata.

Nakon 2 sata jedno tijesto razvaljamo na veličinu lima za pečenje (ja imam lim dimenzija 30 x 40 cm) i stavimo ga na prethodno margarinom tanko namazan i pobrašnjen lim. Posipamo naribanim jabukama promiješanim sa šećerom, krušnim mrvicama, vanili šećerom i cimetom. Nadjev tanko premažemo sa 2 velike žlice meda kako bi ga jabuke upile. Razvaljamo drugo tijesto i stavimo na jabuke. Gornje tijesto na više mjesta probodemo vilicom i stavimo peći (na 180 C oko 45 minuta). Ohlađenu pitu posipati šećerom, narezati na kocke i poslužiti.

I to je to, dobar tek! :-)

Zanimljivosti o pčelama:

Procjenjuje se da jedna trećina hrane za ljude na neki način ovisi o oprašivanju, kojeg pretežno provode pčele.Med sa Zagorskih livada:

Pčelar:    Drvar Ivan ing. strojarstva
E-mail:    ivan@drvar.com
GSM:       098 864-174
Fb:         Facebook kontakt